Odla potatis och mandelpotatis i sand

För att hinna få färdig nypotatis till midsommar måste den sättas senast 1 maj. Det går att klara av även i de trakter där snön ligger då. Jag satte under många år lite potatis 1:a maj trots att det ibland fanns snö i drivor runt sandbädden. Genom att strö på sand eller aska på snön några veckor innan, smälter den bort där potatisen skall sättas. Om hela den upphöjda bädden täcks med fiberduk blir det tillräckligt varmt (ca 8 grader) i sanden för att potatisen skall kunna sättas trots köldgrader på nätterna.

Eftersom denna potatisodling inte skall kupas behövs det inte stora avstånd mellan raderna eller mellan potatisen i raderna, 20-25 cm är tillräckligt. Potatisen skall inte sättas djupare än att den täcks med 3-5 cm sand. Täck över bädden med två lager fiberduk och vattna lite lätt 2-3 gånger i veckan med ljummet vatten, men vattna inte mera än att sanden blir fuktig.

 

Gödsla med gräsklipp

Den näring som finns i sättpotatisen räcker tills blasten blir 10-15 cm hög. Då skall den gödslas med gräsklipp. Finns inget gräs vid den tiden kan man endera plocka lite gröna växter som finns mot väggar och andra varma platser och hacka sönder, eller också kan man använda lagrat gräsklipp sedan förra sommaren. Täck ytan mellan potatisstånden med ett 5-10 cm tjockt lager och fortsätt att vattna 2-3 gånger i veckan, men fortfarande med små mängder varje gång. Sanden blir fort fuktig. Att vattna mera än vad som behövs för att den skall bli fuktig är bara till nackdel eftersom näringen då spolas bort.

2-3 veckor efter det första lagret gräsklipp lagts på, läggs ett nytt lager lika tjockt. Var extra noga med att lägga gräsklipp alldeles intill stjälkarna så att inte ljus kan tränga ner på den nya potatisen, som då blir grön.

För att blasten inte skall frysa under kalla nätter bör nu fiberduken ligga fritt från blasten. Använd gärna två lager fiberduk.

Efterhand som blasten växer ökas vattenmängden. Även om det regnar bör man vattna lika ofta som tidigare därför att det mesta av regnet rinner av blasten och hamnar utanför.

Väntar man med skörden till på eftersommaren bör ytterligare ett lager gräsklipp tillföras. Då kan man få ca 15 kilo potatis på en kvadratmeter.

Det här inlägget postades i Trädgård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s